TARİHÇE

Çinili Hamam 1640 yılında Kösem Sultan tarafından yaptırılmış. Kösem Sultan hamamın kadınlar bölümü bittiğinde ölmüş ve inşaatı kardeşi devam ettirmiş. İnşaat sırasında Çinili Camii, kütüphane karakol ve hamam olarak 4 eser bir arada yaptırılmış. Çinili Hamam, Çinili Camii’nin inşaatında çalışan ustaların yıkanmaları için yapılmış. Adının çinili olduğu sizi yanıltmasın! Hamama isim veren çiniler maalesef ki hırsızlar tarafından çalınmış. Ancak hamamın işletmecileri duvarlarda mavi taşlar kullanarak orijinal konsepte sadık kalmışlar. Hamamın genelinde çok fazla bir değişiklik yapılmamış, dışarıda bulunan kubbelerde el değmeden tüm özelliğini bugüne kadar korumuştur. Hamamda bulunan mermerlerde ki kabartmalar kurnalar tarihin izlerini taşımaktadır. Sadece kapı doğramaları ve duvar boyaları yapının doğal yapısını bozmadan yenilenmiştir. Ağustos depreminde bile hiçbir zarar görmeyen hamamın duvar kalınlıklar 2 metredir.

Çinili Hamam‘ın tarihi özelliklerini ve güzelliklerini keşfeden bir çok dizi yapımcısı ve fotoğrafçılar bu hamamda çekimler yapmış filmlere ve dergilere konu olmuştur.

Çinili Hamam‘ın tamamen doğal bir ısıtma sistemi var. İki kubbenin ortasında bulunan, kadınlar tarafına daha yakın olan bölümün altında büyük bir kazan var bu kazana atılan büyük odunlar sayesinde hamam ısıtılıyor. Kış aylarında yaklaşık 1 ton odun yakılan hamamın tabanından ve duvarlardan geçen borular sayesinde sıcaklık akışı sağlanıyor, “Tüfeklik” adı verilen bacalardan duman dışarıya atılıyor 370 yıllık kubbeler Çinili Hamam‘ı diğer hamamlardan ayıran bir çok özellik bulunmaktadır. Bir hamamda olması gereken en önemli şey temizlik ve hijyendir. Çinili Hamam yetkililerinin en çok dikkat ettiği unsur; iyi bir hizmet ve temizliktir. Hamamların kapısından içeriye girdiğinizde kötü bir koku karşılar sizi ancak Çinili Hamam‘da kötü bir koku yerine buram buram tarih kokuyor. Buda oldukça temiz bir hamam olmasının en büyük ispatıdır.

Genellikle hamamların basık ve kapalı bir atmosferi vardır. Ancak Çinili Hamam‘da basık bir hava yok. Bunun nedeni ise, geniş bir alana sahip olması ve kubbelerinin oldukça yüksek olmasından kaynaklanmaktadır. Hamamın kubbelerinde ki delikler ışığın içeri girmesini sağlar, içerisinin çok sıcak olduğu zamanlarda ise, kubbelerde ki 370 yıllık fanuslar çıkartılıp hamamın hava alması sağlanır.

Tarihi Üsküdar Çinili Hamamı - Üsküdar